duminică, 15 mai 2011

Vrem şi noi în Ţara lui Andrei!!!

Tara lui Andrei...

PRIETENUL MEU, CALCULATORUL

Astăzi, în şcoală, este imposibil să se ignore informatica, tehnologia informaţiei, respectiv ştiinţa calculatoarelor. Definită "cultura informatică", această ştiinţă trebuie să devina parte integrantă din cultura generală. Într-un viitor apropiat, alături de citit şi socotit, operarea la calculator va constitui un indicator ca cerinţa minimă de alfabetizare. Mijloacele şi materialele didactice utilizate în învăţământ au evoluat de-a lungul timpului datorită tehnologiilor moderne, utilizate alături de cele tradiționale.

Cât bine face calculatorul copiilor?

Este benefic pentru fiecare copil să se familiarizeze cu calculatorul acesta fiind indispensabil pe viitor, însă părinţii sunt obligaţi să-l supravegheze, permiţându-i accesul în limita unui program bine stabilit şi explicat.

Calculatorul dezvoltă capacitatea de concentrare şi atenţie, creşte capacitatea de reacţie la fel şi coordonarea. Copilului timid îi oferă posibilitatea de a interacţiona cu cineva fără să-i fie teamă de respingere. În acelaţi timp, cu ajutorul calculatorului, găsim o varietate de programe educative, prezentate mai atrăgător şi pe înţelesul celui mic. Preşcolarul se va obişnui mai uşor cu literele şi va învăţa să citească mult mai uşor, jocurile pe calculator îi pot dezvolta gândirea şi logica matematică.

Cât poate dăuna calculatorul?

Studiile au arătat că timpul petrecut în faţa calculatorului de către copii, nu ar trebui să depăşească una-două ore pe zi. Utilizarea îndelungată a PC-ului poate cauza dereglări ale sistemului nervos central - insomnii, coşmare noaptea, somn agitat, dependenţă. Jocurile pe calculator îl sustrag pe copil într-o lume imaginară, deschisă numai lui, înlocuiesc cu succes activităţile sociale specifice vârstei. În cazul unui copil retras, starea se poate agrava dispărând treptat nevoia de comunicare. Înainte de orice, sau înainte de achiziţionarea unui calculator pentru copii este de preferat să apelaţi mai întâi la medicul dumneavoastră pediatru în măsură să va prescrie ce este mai indicat pentru stadiul de dezvoltare al copilului dumneavoastră.

Daca îi permiteţi celui mic să se joace la calculator, trebuie să fiţi atenţi în alegerea jocurilor şi programelor preferate. Nu-l lăsaţi pe copil să petreacă mult timp în faţa monitorului. Chiar dacă insistă explicaţi-i ferm că programul de joacă nu se discută. Încercaţi să înlocuiţi calculatorul cu alte activităţi: plimbări în aer liber, jocuri colective, etc.

Culese de Paul Bertea, clasa a VIII-a,

Şcoala Stănişeşti